Ditë e ma dhe për Njerë zimin! / Ja çfarë ndo dhi Sot


Kompanitë farmaceutike Pfizer të SHBA dhe BioNTech të Gjermanisë thanë të hënën se vaksina e tyre eksperimentale është më shumë se 90 përqind efektive në parandalimin e sëmundjes COVID-19. Bazuar në të dhënat fillestare nga një studim i madh, një fitore e madhe në luftën kundër pandemisë. Përqindja e lartë e atyre që janë të mbrojtur i bën gjetjet bindëse, raporton Reuters. Rregullatorët thanë se do të miratonin një vaksinë që është vetëm 50 për qind efektive – duke mbrojtur gjysmën e atyre që e marrin atë.

Sipas parashikimeve, të dy kompanitë mund të dorëzojnë deri në 50 milion doza të vaksinave në të gjithë botën deri në fund të vitit dhe deri në 1.3 miliardë doza në 2021. Më shumë se 43,000 të anketuar, Pfizer thotë se nuk kishte efekte anësore serioze. Një studim i fazës së parë të një prove klinike të vaksinës tregoi se të gjitha grupet e toleronin mirë BNT162b2, me fillimin e etheve të moderuara në më pak se 20 përqind të subjekteve, gjë që konsiderohet e pritur. “Sot është një ditë e shkëlqyeshme për shkencën dhe njerëzimin. Grupi i parë i rezultateve nga prova jonë COVID-19, faza e tretë, ofron prova fillestare të aftësisë së vaksinës sonë për të parandaluar COVID-19”, tha Albert Bourla, president dhe CEO i Pfizer.

Më shumë se 43,000 njerëz morën pjesë në provat e fazës së tretë. BioNTech ka njoftuar se, së bashku me Pfizer, ka shumë të ngjarë të kërkojë leje nga Administrata e Zbatimit të Barnave në SHBA (FDA) javën e ardhshme. Si funksionon vaksina Pfizer dhe BioNTech?, Një duzinë vaksinash janë në fazat e fundit të testimit në të gjithë botën, por vaksina Pfizer / BioNTech është e para që jep rezultate. Përdor një qasje plotësisht eksperimentale që përfshin injektimin e një pjese të kodit gjenetik të virusit ose ARN, në mënyrë që të forcojë sistemin imunitar, raporton BBC. Studimet e mëparshme kanë treguar se vaksina trajnon trupin për të bërë antitrupa dhe një pjesë tjetër të sistemit imunitar të quajtur qelizat T për të luftuar koronavirusin. Kërkohen dy doza me tre javë larg., Studimet tregojnë se 90 përqind e mbrojtjes arrihet shtatë ditë pas marrjes së dozës së dytë. Kompanitë deklarojnë se deri në javën e tretë të nëntorit, ata do të kenë të dhëna të mjaftueshme të sigurisë për të çuar vaksinën e tyre tek autoritetet rregullatore.