Befason Italia, Ja cila është Kërkesa e Fundit


Me një total prej 5,000 mjekëve ekstra të nevojshëm si rezultat i pandemisë, problemi afatgjatë i Italisë për mungesë të stafit mjekësor është përkeqësuar.Autoritetet e shëndetit kanë thënë se respiratorë të nevojshëm për të përballuar valën e dytë, por nuk kanë mjekë mjaftueshëm për t’i operuar ato, transmeton portali arbresh.info

Carlo Palermo, lideri i shoqatës kombëtare të mjekëve Anaao Assomed ka nënvizuar problemin.“Problemi me të cilin po përballemi është se vetëm specialistët mund të punojnë brenda njësive të kujdesit intensiv. Kjo përfshin si mjekë të specializuar ashtu edhe infermierë. Sidoqoftë, shifrat nuk janë inkurajuese, ne kemi nevojë për 2,000 mjekë që mund të operojnë makineri të frymëmarrjes.”

Qeveria ka planifikuar të rrisë numrin e shtretërve të Mjekimit Intensiv nga 5200 ekzistues në një total prej rreth 11,000.Palermo tha se kjo “do të nënkuptojë shtimin e më shumë shtretërve ku tashmë ka mungesë të personelit mjekësor që do të thotë ulje të nivelit të sigurisë dhe cilësisë së trajtimeve”.Punësimi i mjekëve praktikantë që nuk kanë përfunduar ende studimet e tyre ka provuar të jetë një zgjidhje.

Rajonet në Itali mund të marrin vendimet e tyre kur bëhet fjalë për shëndetin publik. Në zonat në veri të vendit, të tilla si Piemonte dhe Lombardia, autoritetet lokale u janë drejtuar OJQ-ve për ndihmë duke u kërkuar atyre të dërgojnë mjekë nga e gjithë bota.Shoqata e Mjekëve të Huaj që jetojnë në Itali është një grup që përfaqëson gjithsej 77 500 profesionistë përfshirë infermierë. Nënshtetësia e plotë normalisht do të kërkohej për t’u punësuar, megjithëse duke pasur parasysh urgjencën, një dekret i fundit ka lejuar aplikimet e tyre. Sidoqoftë, vetëm disa staf janë marrë në këtë mënyrë.

Shoqata i ka bërë një thirrje qeverisë duke kërkuar që legjislacioni të zbatohet në të gjithë vendin.Duke llogaritur vetëm 8% të PBB-së së vendit, investimi i përgjithshëm i Italisë në sektorin shëndetësor është nën mesataren e vendeve të tjera evropiane, të tilla si Gjermania dhe Franca. Një çështje e kahershme që tani po pengon luftën kundër COVID-19./arbresh.info/