Bef ason MERKEL/ Ja Detajet nga Gjermania për Situatën e re atje


Tamponët, shpenzimet e mëdha të kujdesit shëndetësor, shtretërit në spitale u dyfishuan. Ja çfarë e bën kujdesin shëndetësor gjerman mbi të tjeerët. “Situata është serioze, por ne nuk jemi të pafuqishëm”Kishte rreth 25 mijë persona të rinj të infektuar nga Covid-19 dhe mbi 200 njerëz që humben jeten në 24 orët e fundit në Gjermani. Kjo është një mesatare e rreth 140 infeksioneve të reja për 100,000 banorë gjatë një jave (në atë të mëparshme ishte 125).

Shkalla e infektimit, që është numri i njerëzve që çdo pacient infekton nga ana e tij, mbetet rreth 0.9. Pavarësisht bllokimit të butë në fuqi që nga fillimi i nëntorit, “numri i rasteve dhe madje ai i biktimave janë të destinuara të rriten, thotë drejtori i Institutit “Robert Koch”, Lothar Wieler, i cili paralajmëron për mundësinë konkrete që në zona të caktuara virusi përhapet në mënyrë të pakontrolluar.Diçka ka ndryshuar në Gjermani, e cila doli ballë për ballë nga vala e parë e pandemisë dhe tregoi në të gjithë botën se ishte një model i një strategjie shumë të menduar dhe efektive kundër Covid-19.

Një kombinim i mirë i testeve masive, pajisjeve të forta spitalore dhe fleksibilitetit të qeverisjes falë federalizmit, kishte bërë të mundur në fund të majit të kufizonte përhapjen e pandemisë në 180,000 raste dhe pak më shumë se 8,500 viktimave.Por si kudo në Evropë dhe në botë, iluzioni zgjati vetëm një verë. Dhe gjermanët, që u kthyen në Gjermani nga pushimet, provuan të ishin shkaktari kryesor i valës së re, e cila në fillim i zuri në befasi si Landet, mbajtësit e sistemit të Shëndetësisë, ashtu edhe qeverinë e Berlinit.Në disa javë, rritja eksponenciale e infeksioneve shkaktoi frikën deri tek më e keqja: një sistem në telashe, veçanërisht në kapacitetin e tij përcjellës, pakënaqësi për përhapjen, shpërthime të papritura.

Tashmë në 15 Tetor, fillimi i rasteve në prill, u kalua me 6,294 të infektuar të rinj në një ditë të vetme, e cila u rrit në 14,700, dhjetë ditë më vonë dhe për herë të parë tejkaloi 20,000 në 6 nëntor. Numri i viktimave është rritur gjithashtu në mbi 200 në ditë.Që nga fillimi i pandemisë ka pasur 751,000 raste të koronavirusit në Gjermani, të barabartë me rreth 8,600 për çdo milion banorë, gjë që e vendos atë pak a shumë në mes të renditjes së 217 vendeve në botë. Viktimat ishin 12.200, domethënë rreth 140 për një milion banorë dhe në këtë rast Gjermania është shumë më ulët në renditje, midis vendit të 65 dhe 70.“Situata është serioze”. Kancelarja Angela Merkel nuk lodhet të përsërisë kurrë, sërish në rolin e saj si nëna e Kombit, e cila kurrë nuk u ka ndalur së kujtuari gjermanëve për rreziqet që lidhen me humbjen e kontrollit të pandemisë, duke thirrur shkencën si një busull të veprimit të saj.

Megjithatë Lothar Wieler thotë se ai është “optimist i kujdesshëm”: “Situata është serioze, por ne nuk jemi të pafuqishëm”.Në fakt, në ditët e fundit ka pasur një ngadalësim në valën e kurbës. Por e dhëna më interesante, e cila e bën Gjermaninë një rast të veçantë, është ajo e viktimave: të paktën sipas shifrave zyrtare, më pak njerëz humbin jeten në Republikën Federale me Covid-19 sesa diku tjetër.Pse? Cili, nëse ka, është sekreti i Gjermanisë përballë pandemisë? Le të fillojmë dhe të shohim përbërësit thelbësorë afatshkurtër dhe afatgjatë të strategjisë gjermane dhe rezultatet e saj në vitin e Covid-19.Testet/Gjermania ishte me fat që u godit nga pandemia me një vonesë prej një muaji në krahasim me vendet e tjera të Evropës, kryesisht Italinë. Gjë që e lejoi atë të përgatiste dhe të kufizonte gabimet. Nga fillimi, gjurmimi i hershëm ishte vendimtar: tamponët, të cilët u kryen me 160,000 në javë në mars, ishin rritur në 400,000 në maj.Kjo bëri të mundur identifikimin e të infektuarve në një fazë akoma jo të avancuar të sëmundjes dhe trajtimin e tyre në kohë. Kjo aftësi për të provuar, u bë mbresëlënëse pas verës: në fillim të tetorit, tamponët ishin mbi një milion në javë, sot 1.6 milionë. Vetëm nën 7% kanë qenë pozitivë.

Sistemi spitalor dhe kujdesi intensiv;Është shtylla e vërtetë e modelit. Ka 1,925 spitale në Gjermani, të cilat nuk janë gjithmonë efikase për shkak të një sistemi gjysmë-publik të bazuar në qindra fonde konkurruese të sigurimeve shëndetësore. Por me afërsisht 500,000 shtretërit e tij, ai është një rrjet i përhapur që ka bërë një ndryshim në rast urgjence.Vende të kujdesit intensiv, të cilat në fillim të pandemisë numëronin 28,000, tani numërojnë rreth 40,000, nga të cilat 30,000 me aparat respirator. Aktualisht janë 3,300,000 pacientë me Covid në kujdes intensiv në 16 Lande dhe më shumë se 1,800 prej tyre kanë nevojë për mbështetje për frymëmarrje.Duke marrë parasysh ata të zënë nga njerëz me patologji të tjera, ka pothuajse 6,700 shtretër falas për kujdes intensiv për çdo rast të ri të Covid. Sidoqoftë, ka një mungesë të personelit, veçanërisht në disa Lande, të tilla si Berlini, ku shumë spitale që janë detyruar të shtyjnë operacionet më pak urgjente dhe të tërheqin personelin që ka dalë në pension kohët e fundit.

Bllokimi i dytë;Më 14 tetor, në samitin midis qeverisë dhe Landeve, krerët rajonalë u paraqitën sipas një rendi të veçantë dhe asnjë masë e vërtetë nuk u miratua. Ishte Merkel ajo që i vuri në radhë, duke bërë më parë një thirrje të përzemërt për popullsinë: “Ne nuk po bëjmë aq sa duhet për të mbajtur larg të keqen”. Pastaj, dy javë më vonë, duke vendosur një bllokim të butë. Në fuqi deri në fund të muajit, parashikon mbylljen e bareve, restoranteve, palestrave, pishinave, teatrove, kinemave, qendrave të bukurisë dhe bordellove në të gjithë vendin. Ndalimi i takimeve private me më shumë se 10 persona, të cilat duhet t’i përkasin maksimumi 2 familjeve. Ndalimi i ngjarjeve masive dhe ndalimi i udhëtimit brenda vendit për arsye turistike. Detyrimi për të mbajtur një maskë në rrugë në situata të mbushura me njerëz. Nga ana tjetër, me një zgjedhje të guximit dhe civilizimit të madh, shkollat ​​dhe çerdhet mbeten të hapura.

Masat ekonomike;Përveç goditjes së dyfishtë (353 miliardë euro, plus mbi 800 miliardë garanci kredie) të nisur disa herë midis marsit dhe qershorit, për t’u marrë me pasojat ekonomike të pandemisë, qeveria federale shoqëroi bllokimin e ri me një paketë amortizuese 10 miliardë euro të tjera, të cilat mund të arrijnë 15 dhe do të shkojnë për kompanitë e prekura nga mbylljet.Ata me më pak se 50 punonjës do të marrin 75% të të ardhurave të tyre në nëntor, në të njëjtin muaj të vitit 2019. Për më tepër, artistët dhe interpretuesit e vetë-punësuar do të kenë akses në kredi emergjente pa interes. Përfitimi i papunësisë u zgjat gjithashtu deri në janar, i cili paguhet për orë të tëra pa punuar për shkak të mbylljeve ose ndërprerjeve të prodhimit dhe që kompenson deri në 80% të pagës së çdo punonjësi. Amortizatorët ekonomikë janë një faktor vendimtar në pranimin e masave kufizuese nga shoqëria gjermane, ku demonstrimet e mohimit mbeten margjinale.

Faktori Merkel;Forca e qetë e Angela Merkel ishte thelbësore. E rigjeneruar fjalë për fjalë nga urgjenca, ajo dha maksimumin e saj, pa hezituar kurrë ose duke iu nënshtruar demagogjisë. Ylli i saj verior ishte komuniteti shkencor. Edhe kur më e keqja u shfaq pas saj, kancelarja nuk u relaksua. Edhe tani, ajo paralajmëron: “Nuk ka kushte për të rihapur restorantet më 1 dhjetor”. 75% e gjermanëve e miratojnë punën e saj. Kultura e konsensusit në një vend që e sheh respektimin e ligjit, si antidot të kaosit ka bërë pjesën tjetër. Merkel nuk do, por nëse ajo vendos të kandidojë për herë të pestë, me siguri do të rizgjidhet nga vlerësimi i popullit.

Gjithçka është e artë ajo që ndriçon;Në fillim të pandemisë, Gjermania pati një refleks fatkeq nacionalist, me bllokimin e kufijve dhe ndalimin e eksportit të maskave dhe pajisjeve mjekësore në vendet e tjera të Evropës, i cili për fat të mirë u korrigjua. Brenda saj ajo u përball me një mungesë shqetësuese të maskave gjatë pranverës. Sistemi federal nuk ka funksionuar gjithmonë si duhet dhe shpesh krerët e Landeve kanë bërë secili më vete, me rezultate të ndryshme nga rajoni në rajon.Ka pasur raste, të tilla si shpërthime në mega-thertore ku përpunohet mishi, të cilat kanë zbuluar realitetin e shfrytëzimit dhe mungesën totale të pajtueshmërisë me rregullat më elementare të higjienës.

Në fund, nga viti 1993 në 2017, shpenzimet shëndetësore gjermane janë dyfishuar dhe sot janë të barabarta me 230 miliardë euro në vit, 12% e PBB-së. Por paratë nuk janë shpenzuar të gjitha në mënyrën e duhur dhe ky nuk është një model i praktikës më të mirë. Akoma në 2019, një studim nga Fondacioni Bertelsmann, sugjeroi mbylljen e qindra spitaleve të vogla absolutisht nën standardet ndërkombëtare të cilësisë. Urgjenca ka përmbysur parametrat. Dhe masa kritike e sistemit shëndetësor gjerman në pandemi, provoi të ishte një depërtim I thellë. Kësisoj, në Gjermani, më pak njerëz humbin jeten nga koronavirusi. /E.A/NOA.al/